Vijesti & događanja

MLADA MISA don Gabrijela Kambera

Na svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja, zaređen je za svećenika đakon Gabrijel Kamber, koji je simbolično predstavljen u pšenici pred oltarom koja će postati kruh, kruh života – ugradit će svoj život u dar euharistije. don Gabrijel Kamber rodom je iz župe Sv. Martina u Rudi, sin je Milenka i Željke. Svoje mladomisničko slavlje imao je 02. srpnja 2017. godine u svojoj župnoj crkvi sv. Martina.

Nakon slavlja u obiteljskoj kući uz pjesmu i molitvu pod vodstvom križonoše i barjaktara ponosna kolona uputila se do mjesne crkve. Poseban je to bio dan za obitelj don Gabrijela, za njegove Kambere kao i za cijelu župnu zajednicu, jer biti svećenik predstavlja odabranog od svevišnjeg da uz svoj pristanak budeš pozvan u njegovu službu. Poseban je to dar i snaga jer iz takve odluke proizašao onaj glavni čin – reći svoju prvu službenu misu, zvana Mlada misa.

Dar koji je povjeren ovom mladom svećeniku je ljubav, radosna vijest koju će širiti i biti će glasnik naviještanja riječi Božje.

U prepunoj župnoj crkvi odzvanjala je uvodna pozdravna pjesma(crkvenog zbora) a kolona svećenika u kojoj je mladomisnik sa svojim kolegama (također mladomisnicima) odavala je posebnost događaju kojem se veseli Bog, obitelj mladomisnika i zajednica kojoj pripada. Odabran je pozivom kojeg nije mogao odbiti i svojim marljivim radom završio je školovanje te će kao nova klica zametnutu nove plodove pred svoj poziv u službi koja će biti duga i nadasve plodonosna.

Svetkovinu misnog slavlja predvodio je don Tomislav Bašić, župnik župe sv. Roka Krila Jasenice koji se posebno obratio pozivu kojeg sada ima don Gabrijel i obaveze koje proizlaze iz službe za koju je dobio poseban pečat. Biti jedan od jednakih subraće, svrstan si u nositelje dobrog i manje dobrog kao i tereta križa koji ti je sada dat da ga nosiš u svjetlu svojeg poziva. Budi onakav kakav si bio kao mladić, kao odličan sjemeništarac i tajnik, a posebno budi i dalje dobar sin svojim roditeljima i brat svojim najbližima. Sada se ta obitelj proširila, imaš više bližnjih i u tome budi ustrajan da uvijek puštaš vedrinu i nastupaš sa razumom.

O svim dobrim osobinama i daljnjem službovanju uz velike riječi zahvale, emocijama ispunjen govorio je don Marin Matijaca, mjesni župnik. Bili su tu i prethodni župnici koji su pripremali Gabrijela za ovaj poziv i svima njima radost je isijavala kroz izgovorene riječi ili smijeh, gestu ili kroz stisak ruke za čestitku. Posebnost Božjeg milosrđa nadvila se nad župu i župljane koji su se nesebično dali u ovaj događaj. Uz don Ivana, don Branimira, don Mirka i don Antu, u Rudi je niknuo novi peti svećenik. Malo mjesto ali velikih pet odlikaša je za ponos. Riječi zahvale obitelji, prvenstveno majci Željki, ocu Milenku, sestri, bratu, baki s sjetom na dida Gabru, emocije su preplavile nazočne. Divne riječi za sve njih kako i sve one koje je susretao na ovom putu do mlade mise, ispunile su srca svim spomenutim a nekima su suze radosnice bile znak prihvaćanja tih riječi i slavljeničkih misli od strane don Gabrijela. Don Gabrijel je primio darove koji će ga pratiti cijeli život a u tom daljnjem službovanju u njegovim mislima posebno mjesto imati će njegova Ruda.

U veseloj atmosferi nastavljeno je slavlje za sve okupljene i šire. U ime svih žitelja općine Otok kao i u osobno ime, mnogo uspjeha u daljnjoj službi mladomisniku zaželio je načelnik Dušan Đula.