Klapska pisma u čast Sv. Luke
16.10.2015
Boks spektakl
17.10.2015
Klapska pisma u čast Sv. Luke
16.10.2015
Boks spektakl
17.10.2015

Bogat kulturni program povodom Dan općine i blagdan Sv. Luke u Otoku, nastavljen je i sinoć na središnjem Trgu dr.Franje Tuđmana.

Kud ćeš ljepšeg gosta od KUD “Sesvete” iz Sesveta, po prvi puta u Otoku. Pokazali su široki repertoar glazbe i plesa. Tamburaški sastav pokrenuo je članice plesne skupine da ne samo otplešu lijepe plesove svog kraja nego da pokažu svečarske stare nošnje izvađene iz škrinje ili ormara, onako okićene vezom u punom sjaju da zamirišu na bini.

Za ples “Linđa” Dubrovačke poskočice, koji se pleše uz pratnju starinskoga glazbala iz južne Dalmacije lijerice, pobrinuli su se članovi KUD-a Župa Badalovići. Svirač je sjedeći naslanjao lijericu na koljeno lijeve noge, gudalom povlačio preko triju žica i punim stopalom desne noge snažno udarao u ritmu svoje svirke te je tako davao takt neumornim plesačima. Baš prekrasno, otočanima drago.

Kud Makedonija iz Splita darivao je domovinu Makedoniju kroz pjesmu i ples.Lijepo i priznato ali uvijek je potrebno to osjetiti.Kod nas prvi puta i hvala im.Lijepa pjesma Jovane-Jovano i splet tradicionalnih plesova bili dio su repertoara za otočku publiku.

Naši pučki napjevi, žensko i muško reranje, gusle i diple, dio su repertoara KUD-a Kamešnica i Udruge za očuvanje narodne baštine Cetinske krajine i Udruge reraša i guslara Otok.

{gallery}2015_10_17_01{/gallery}

Skip to content