Proslava 301. obljetnice bitke na “Dugišu” i 1. obljetnice otkrivanja Spomenika hrvatskom branitelju

Objava nezavisnog člana općinskog vijeća – ERCEG STIPE – Izvješće o primljenim donacijama 1-6 mjesec 2016.
13.07.2016
Zahvala, od Otoka junacima
25.07.2016
Objava nezavisnog člana općinskog vijeća – ERCEG STIPE – Izvješće o primljenim donacijama 1-6 mjesec 2016.
13.07.2016
Zahvala, od Otoka junacima
25.07.2016

Povodom obilježavanja 301. obljetnice bitke na otočiću Dugišu/Cetina i prve godine otkrivanja Spomenika Hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu s područja Općine Otok, Općina Otok je u suradnji sa Župnim uredom pripremila je Program proslave.

I. – 1715.g – Opsada sinjskoga grada (Assedio della piazza di Sinj)
Otok u danima srpnja
Izvještaj Jurja Balbija – providur

25.srpnja
Dana 25. istog (srpnja.o.p.) veliki odred turskog pješaštva i konjaništva uputio se i napao s dvije strane selo Otok gdje je u dugoj i hrabroj borbi neprijateljska vojska savladala 40 seljana koji su se pokušali povući na otočić nazvan Mali otok na koji su se sklonile njihove obitelji i gdje se nalazio harambaša Odrljin s ljudima iz svog barjaka i seljani Brodarića, njih 70. Zla kob je htjela da su mnogi, prevozeći se na otočić, poginuli u lađama pod žestokom vatrom neprijateljskih pušaka fitiljača. Zagospodarivši tim lađama, Turci zatim napali otočić i pritom savladali u petom naletu hrabre branitelje, ne mareći za brojne gubitke svojih ljudi-preko tisuću palih pod snagom ognja i mača ili utopljenih u rijeci (-l.2r), oduzevši svakom od njih život, osim malobrojnima koji su imali sreću spasiti se bijegom, a žene i djecu, u broju od oko pet stotina, pretvorili u roblje.

26.srpnja
Zatajio sam koliko sam mogao što se dogodilo, ali kako su bijedni preživjeli došli 26.(srpnja,o.p.)u ovaj Varoš i ispričali svoje nevolje, obeshrabrili su ne samo ljude pozvane na obranu Varoša, već i odrede draguna i Hrvata koji su bili zaduženi za obranu Pojate tako da su je skoro napustili, da nisam (zahvaljujući pravovremenom izvještaju satnika Alviža Michielija, providura tog mjesta) spriječio nered bodreći ih u obrani.(dio teksta preskočen, dalje slijedi)-ne želim duljiti o neprijateljskim pokretima tog dana jer se nisu bavili ničim osim sakupljanjem brojnih svojih leševa u Otoku i prikupljanju hrane.

31.srpnja
Dana 31.(srpnja,o.p.) jedan 12-godišnji dječak iz Otoka i njegova 8-godišnja rodica, koji su prethodne noći zahvaljujući isključivo Božjoj volji pobjegli iz ropstva, ispričao mi je da se je uistinu prethodnog dana zaputila prema Vrlici polovina vojske koja je za dva dana očekuje na bojnom polju (i.4r) odred topništva da se zajedno upute prema ovoj tvrđavi.

Izvor citata: Opsada Sinjskoga grada 1715.(priredili M.Rimac i J. Dukić):-citat se odnosi na događaje u kojima je spomenut Otok.

Otočani su bili žrtve junačkog pokušaja zaustavljanja neprijatelja na obali Cetine. Bila je to tragična pobjeda nad nadmoćnim neprijateljem. Krv, crni dim, pljačka i palež obavili su Sinjsku krajinu sve do dana Naše Zaštitnice, do blagdana Velike Gospe kad je neprijateljska vojska preko noći sramotno napustila sinjsku dolinu i preko Prologa pobjegla u Livno.(U zagrljaju Kosinca,Cetine i Rude)

Godine 1915. Podignut je spomenik otočkim žrtvama prigodom 200.obljetnice krvave borbe u borbi za obranu napadnute domovine. Spomenik od segetskog kamena podigla je Klesarska zadruga iz Splita, a zamisao je dao fra Mijo Kotoraš, tada otočki župnik. Blagoslovljen je 26.kolovoza uz prigodno slovo fra Konrada (Krste) Odaka, tada otočkog kapelana. Biskupskom dozvolom istog dana je održana Misa na otočiću na kojem se odvijala sudbonosna bitka. Na obelisku je uklesan natpis:

1715
SERASKER MEHMET PALEĆI I ŽAREĆI PO CETINI
OPKOLIO 27.SRPNJA ZBIG NA OTOKU
ODAKLE SE OTOČANI OD BOJA JUNACI
SA ŽUPNIKOM FRA STJEPANOM VUČEMILOVIĆEM
BESPRIMJERNOM HRABROŠĆU BRANE POBIVŠI HILJADU TURAKA
KAD SILA NADVLADALA RANE OSVOJIŠE SLAVNO PADE
STO ČETRDESET VITEŠKIH BORACA BRITKOM SABLJOM U DESNICI
BESMRTNIM ZATOČENICIMA RODNOGA OGNJIŠTA VJERE SVETE
BLAGODARNO POTOMSTVO DVJESTOLJETNOJ USPOMENI PODIŽE
1915

II. – Otočani su odgovorili 1715.g. i 1991.g. jednako
„da osim svoga života ne imaju nego praha i olova i da će se braniti do zadnje kapi krvi“
25. srpnja 2015.podignut je “Spomenik hrvatskom Branitelju“
Na spomen poginulim Hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu sa područja Općine Otok.

Lik BRANITELJA je sadržajno obuhvatio sve značajno iz čega se vidi da je BRANITELJ-vitez koji podiže Hrvatsku zastavu nakon vojnih operacija Maslenica, Bljesak, Oluja pun radosti i ponosa. Da je zastava na vrhu koplja u miru znak ostvarene stoljetne teže za Hrvatskom državom. Lik BRANITELJA odaje mirotvorca koji štiti svoj dom, da je odlučan i stamen, da je ponosan i u stavu ratnika, koji iskoračuje lijevom nogom uvijek spreman na obranu Domovine. U desnoj ruci drži koplje sa zastavom s domoljubnom naglašenošću i predstavlja duhovnu i stvarnu pobjedu nad zlim. BRANITELJ je odjeven u hrvatsku uniformu s kacigom na glavi, s krunicom oko vrata, dakle BRANITELJ je u stavu sv. Mihovila. Oružje je pozadi u mirovanju, okačeno na LIJEVO rame ukoliko ne daj Bože, opet bude trebalo. BRANITELJ ima elemenata i samog spasitelja našeg Isusa Krista, gdje po uskrsnuću iz groba u desnoj ruci drži zastavu na kojoj je Križ. Dakle lik BRANITELJA je poruka da su Hrvatski Vitezovi živi, kao Anđeli sv. Mihovila. Uskrsnuće je poruka da smrti nema, da su BRANITELJI živi kako na nebu tako i u našim srcima. BRANITELJ je na bijelom kamenom postolju, patinirane bronce, brončanog koplja i zastave. Na kamenom postolju su uklesana imena poginulih branitelja iz Općine Otok, isklesan je Hrvatski grb i prigodan natpis:
Oko spomenika je kameni parter u obliku križa, a okrenut je prema središnjici trga.

Imena poginulih branitelja
Imena poginulih branitelja
Natpis
Natpis

Povodom obilježavanja 301. obljetnice bitke na otočiću Dugišu/Cetina i prve godine otkrivanja Spomenika Hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu s područja Općine Otok, Općina Otok je u suradnji sa Župnim uredom pripremila je Program proslave.

  • 24. srpnja Sv. Misa u crkvi sv. Luke, u 10:30 sati (propovijeda fra Neven Pavlinušić)
    (Misno slavlje će uveličati klapa sv.Luke, alkari, alkarski momci i članovi VAD-a i drugi gosti)
  • Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomenika hrvatskom branitelju, u 10:00 sati
  • Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika uz crkvu, u 12:00 sati
  • Biciklistička utrka „Uspon na Kamešnicu-Otok 2016.“, u 17:00 sati
  • Večernji koncert, nastupa Lidija Bačić, u 21:00 sat (općinski trg)

Foto-prošlogodišnja proslava.

{gallery}2016/07/14{/gallery}

Skip to content